Sekcja kulinarna
Sekcja kulinarna " Smaki świata" prowadzona jest przez nauczyciela z Centrum Edukacji Zawodowej p. Marcina Rusiewicza.
Sekcja działa pierwszy rok. Grupa początkowo liczyła 15 osób, a w maju br tylko 10.
Starościną grupy jest Krystyna Łuczak, która miała bezpośredni kontakt z p. Marcinem i zajmowała się również aprowizacją.
Pomagały jej w tym koleżanki " działkowiczki", przynosząc swoje plony.
Zajęcia odbywały się w terminie ustalonym wcześniej przez grupę - przeważnie co dwa tygodnie i trwały 3 godz. zegarowe.
(opłata 3 godz x 3 zł.)
Pan Marcin to pasjonat kuchni i gotowania, miłośnik wszelkich innowacji, którymi starał się nas zarazić.
Menu zajęć uzgadnialiśmy wspólnie, ale sugestie p. Marcina były chętnie przyjmowane.
Pierwsze potrawy - zupa z dyn 3 rodzaje były prawie całkowicie przygotowane z produktów wyhodowanych przez koleżanki - działkowiczki.
Żurek przygotowany wg receptury p. Marcina był " zjawiskowy". Smakował również wszystkim domownikom.
Rzeczą wyjątkową na zajęciach, było sprawianie krewetek i ich degustacja.
Zasadą zajęć było, że wszystkie przygotowane dania, były na końcu zajęć przy wspólnym stole smakowane i zawsze w były wspaniałe.
Zajęcia prowadzone były bardzo ciekawie (p. Marcin o kuchni i gotowaniu może opowiadać godzinami) i przebiegały w miłej atmosferze.
Każdy skorzystał w miarę swoich potrzeb i nabrał wiele nowych umiejętności.
Napisała: Józefa Wicher